Obezitatea și diabetul, asociate cu riscul de cancer la ficat

Un nou studiu arată că o talie mare, un index ridicat al masei corporale și diabetul de tip 2 cresc riscul de cancer la ficat.

”Fiecare dintre acești 3 factori a fost asociat cu riscul de cancer la ficat. Rata acestui tip de cancer a crescut de trei ori în SUA din 1970 până acum, iar din punct de vedere al diagnosticării unor cazuri noi perspectivele sunt sumbre”, afirmă Peter Campbell, specialist în cercetarea privind sistemul digestiv din cadrul Societății Americane pentru a Cancerului. Cercetătorii au analizat datele medicale a 1,57 milioane de adulți americani din 14 studii naționale pentru a depista o eventuală asociere între obezitate, diabetul de tip 2 și cancerul la ficat. Niciunul dintre participanții la studiu nu avea cancer la momentul începerii acestuia.

- risc cancer ficat 18 - Obezitatea și diabetul, asociate cu riscul de cancer la ficatDe-a lungul timpului, 6,5% dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2, care este o afecțiune asociată obezității. Mai mult de 2.100 au dezvoltat un cancer la ficat, arată studiul.

După ce au comparat rata cancerului la ficat printre cei obezi și cu diabet comparat cu cei obezi, dar fără diabet, experții au ajuns la concluzia că persoanele cu diabet tip 2 sunt de 2,6 ori mai expuse riscului de a dezvolta un cancer la ficat.

Pe măsură ce indicele de masă corporală al participanților- calculat pe baza greutății și înălțimii- a crescut, același lucru s-a întâmplat și cu riscul de cancer la ficat. Cercetătorii au depistat o creștere cu 8 procente a riscului de cancer la ficat pentru fiecare 5 cm adăugați la talie. „Această informație arată, încă o dată, că acest tip de cancer este pe lista celor asociate obezității- un motiv în plus să ne menținem greutatea corporală în parametri normali pentru greutatea noastră”, atrage atenția Peter Campbell. În SUA, aproximativ 8 adulți din 100.000 va dezvolta un cancer la ficat la un moment dat, arată statisticile.

În timp ce studiul a descoperit o asociere între obezitate și cancer la ficat, acest lucru nu dovedește prezența unei relații tip cauză- efect. Totuși, rezultatele vin în sprijinul studiilor anterioare care au arătat că diabetul și obezitatea ar putea contribui la creșterea acută a numărului cancerelor la ficat în următorii ani. Studiul a mai arătat că pentru adulții cu diabet zaharat de tip 2, riscul de a dezvolta un cancer la ficat este mai mult decât dublu față de cei care nu au diabet zaharat de tip 2. Din perspectiva sănătății publice, aceste rezultate sunt importante deoarece obezitatea și diabetul sunt atât de des întâlnite, spune și Katherine McGlynn, co- autor al studiului. ”Chiar dacă alți factori de risc foarte cunoscuți- precum virusul hepatitic B sau virusul hepatitic C- sunt asociați cu riscul crescut de cancer la ficat, aceștia sunt mult mai puțin întâlniți decât obezitatea și diabetul”, atrage atenția Katherine McGlynn, senior investigator la Institutul Național al Cancerului din SUA.
sursa https://medlineplus.gov/

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *