Precautii pentru diabetici in sezonul cald

Expunerea inadecvata si exagerata la soare determina insolatie, arsuri cutanate, leziuni care se vindeca dificil in cazul persoanelor sensibile si, mai ales, in cazul diabeticilor.

Insolatia se manifesta nu numai prin cefalee, dar si prin pusee de hipertensiune arteriala, un motiv in plus pentru a evita plimbarile in aer liber intre orele 1000-1600, precum si pentru a respecta controalele periodice ale tensiunii arteriale si medicatia recomandata.

Esential, in timpul verii, este aportul adecvat de lichide – se recomanda zilnic minimum 2 litri de lichide pe zi – de preferat apa plata, ceaiuri de plante, sucuri naturale (in cazul diabeticilor se recomanda calcularea exacta a aportului de glucide) si evitarea consumului de alcool, ceai verde/negru sau cafea (care au ca efect final o agravare a starii de deshidratare prin stimularea diurezei).
precautii pentru diabetici 10.07.2014  - precautii pentru diabetici 10 - Precautii pentru diabetici in sezonul cald
Este bine cunoscut faptul ca o manifestare clasica a diabetului este constituita de sete marcata insotita de mictiuni frecvente.

Daca un pacient identificat cu diabet nu isi urmeaza atent tratamentul si dieta prescrisa, valorile glicemice se mentin ridicate si in lipsa aportului adecvat de lichide care sa compenseze pierderile urinare se poate ajunge pana la o stare de deshidratare profunda si, in extremis, la ceea ce este cunoscut ca si coma hiperosmolara non – cetozica. In cazul in care aceasta situatie nu este depistata si tratata adecvat poate duce la deces.

Coma hiperosmolara apare mai frecvent la varstnici, care, pe langa diabet, mai au si o serie de comorbiditati asociate (accidente vasculare cerebrale, dementa senila) si care nu constientizeaza mereu senzatia de sete.

De obicei, starea de deshidratare severa este sesizata de diabeticul care intra in cetoacidoza prin sete intensa, uscaciunea tegumentelor si mucoaselor, greturi, varsaturi si foame de aer, febra, convulsii, ajungandu-se pana la coma.

Valorile glicemice sunt foarte ridicate > 500-600 mg/dl. Tratamentul in acest caz este urgent si consta, in primul rand, in administrarea rapida de mari cantitati de lichide intravenos – solutii saline izotone – cel putin 2-3 l vor fi administrati in primele 1-2 ore.

Pe langa reechilibrarea aportului hidric se face si reechilibrare hidroelectrolitica si glicemica, de aceea, la primele semne este bine sa va verificati glicemia cu glucometrul personal si sa va adresati cat mai repede medicului specialist.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *