Disfunctia tiroidiana la menopauza

Tiroida este o glanda mica, dar capabila de a influenta sanatatea intregului organism, de la aparatul cardiovascular pana la sistemul nervos si tonusul psihic, de la nastere pana la batranete.
disfunctia tiroidiana la menopauza 28.11  - disfunctia tiroidiana la menopauza 28 - Disfunctia tiroidiana la menopauza
Riscul afectiunilor tiroidiene creste odata cu varsta. Se estimeaza ca, pana la 50 de ani, una din 10 femei sufera de o disfunctie tiroidiana, iar pana la 60 de ani, frecventa creste la una din 5.
Nivelul de energie, pofta de viata, pornind de la modul in care ne trezim pana la felul in care dormim, sunt coordonate de hormonii tiroidieni. Cand nivelul de hormoni tiroidieni este scazut, sau dimpotriva mult crescut, apare inabilitatea de a face fata adecvat situatiilor de zi cu zi si o stare de labilitate emotionala, cu atat mai pronuntate si mai greu de tolerat la menopauza.

Menopauza, in cazul femeii, este unul dintre factorii favorizanti pentru aparitia de noduli tiroidieni.
De asemenea, medicamentele, al ca ror numar creste odata cu varsta si cu bolile asociate ei, pot influenta functia tiroidiana. Tratamentele pentru boli cardiovasculare si medicamentele care contin iod (precum amiodarona) pot interfera cu hormonii tiroidieni.

Aportul insuficient de iod sau expunerea la radiatii cresc predispozitia pentru formarea de noduli sau chiar aparitia de tulburari inflamatorii, sau autoimune numite tiroidite.

Cand inaintam in varsta, tiroida isi modifica greutatea si structura, desi dimensiunile raman neschimbate.
Greutatea normala de 20-25 de grame scade la batranete sub 20 de grame. Foliculii tiroidieni, celulele care secretahormonii specifici acestei glande endocrine, scad si ei in dimensiune. Asa s-ar explica de ce tiroida secreta mai putinihormoni decat la tinerete si hipotiroidia isi face mai des aparitia. 5% din populatia peste 55 de ani sufera de aceasta afectiune.

Hipotiroidia la femeile aflate la menopauza este frecvent nediagnosticata, intrucat simptomele ei se suprapun in mare parte cu simptomele menopauzei. Astfel, oboseala, tulburarile de memorie si de concentrare, letargia, apatia, tulburarile ciclului menstrual, tulburarile de somn si pierderea libidoului pot fi provocate atat de menopauza, cat si de hipotiroidism. Insa aparitia unui disconfort la nivelul gatului, tulburarile de inghitire, cresterea in greutate, rarirea extremitatii sprancenelor, disconfortul vaginal care nu raspunde la tratamentul cu creme pe baza de estrogeni, sunt specificehipotiroidismului.

De asemenea, o femeie aflata la menopauza si care sufera de hipotiroidism va tolera mult mai greu bufeurile de caldura, a caror frecventa si intensitate sunt crescute.

O alta disfunctie tiroidiana asociata femeilor intrate la menopauza este si hipertiroidia, manifestata prin anxietate, iritabilitate, palpitatii, intoleranta la caldura.

Daca aveti simptome si semne precum cele mentionate mai sus, nu ezitati sa cereti opinia medicului de familie care va va recomanda dozari hormonale pentru evaluarea functiei glandei tiroide. Trebuie sa fie dozata cantitatea sanguina de hormoni produsi de glanda tiroida (T3 si T4), nivelul de TSH (hormon hipofizar care stimuleaza productia hormonala tiroidiana) precum si a anticorpilor specifici tiroidei.

ALOE VERA EXTRA

Supliment alimentar, 99,55% suc cu pulpa de Aloe barbadensis Miller (Aloe vera), provenit din culturi biologice certificate, fara adaos de apa, NE PASTEURIZAT (maxima conservare a celor peste 150 de componente active).

De-alungul timpului s-au facut cercetari asupra extractului de Aloe vera si s-a dovedit ca are proprietati benefice asupra organismului.
Astfel, utilizarea zilnica si constanta a sucului de Aloe vera mentine sanatatea tubului digestiv, datorita prezentei in compozitia sa a antrachinonilor, a enzimelor digestive, a mucilagiilor, a vitaminelor si a hormonilor vegetali. In studiul efectuat de Universitatea din Pavia, Italia, se arata efectul antitumoraL al compusilor antrachinonici (aloemodina, acemanan) prezenti in sucul de aloe.

Proprietatile anti-imbatranire a pielii si celulelor este demonstrat prin prezenta in compozitie a Manganului si Seleniului.

Vitaminele si mineralele din sucul de aloe, in stare pura, stimuleaza irigarea sanguina si ajuta la eliminarea toxinelordin organism. Gelul de aloe are proprietati antibiotice datorita continutului crescut de enzime (mai ales bradichinaza) si antrachinoni.

Alti trei compusi ai plantei de aloe, i anume, acidul cinamic, izobarbaloina si acidul salicilic, au rol antiinflamator si analgezic, observandu-se actiunea calmanta si de reducere a inflamatiilor.
Cercetarile au evidentiat si actiunea antioxidanta, antivirala, radioprotectoare, antimicotica, imunomodulata a gelulu de aloe, prin componentele naturale, specifice, dintre caree numeram vitaminele si enzimele, aloina, saponinele, aminoacizii, mucopolizaharidele etc.

In concluzie, posibilitatea ca o anumita afectiune sa survina concomitent sau ca urmare a instalarii menopauzei, este mare.
In momentul in care sesizati simptome specific menopauzei a sociate si cu simptome care sa va faca sa va ganditi ca ati putea avea o disfunctie a glandei tiroide nu ezitati sa va adresati medicului dumneavoastra. Daca simptomele asociate menopauzei persista sau chiar se agraveaza in urma unui tratament specific celor pentru menopauza, este indicat sa se realizeze dozari hormonale specifice tiroidei.
Un diagnostic corect si complet determina un tratament eficient si o viata senina si fericita pentru ani si ani dupa instalarea menopauzei.

Menopauza sau disfunctie tiroidiana?

Disfunctie tiroidiana – Varsta – In medie 35-55 ani, iar 20% peste 65 ani;Menopauza – Varsta – 45-50 ani;Asemanari – Depresie, letargie, amnezie, pierderea parului, modificari cutanate, tulburari de somn, palpitatii, anxietate, tulburari de ciclu menstrual
Diferente:
Disfunctie tiroidiana – Tulburari de vedere, disconfort la nivelul regiunii anterioare a gatului, disfagie, variatii ponderale, pierderea extremitatii sprancenelor.Menopauza – Bufeuri de caldura, in special nocturne, inrosirea fetei, uscaciune a mucoasei vaginale.
Diagnostic:
Disfunctie tiroidiana – Dozare TSH, T4, anticorpi specifici ATPO.Menopauza – Dozare FSH estrogeni.
Alegeti un produs de calitate din ALOE dupa criteriile:
suc dens si bogat in pulpa;gust caracteristic si intens;NEPASTEURIZAT;absenta apei adaugate;nefiltrat prin Carbon.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

1 comentariu la “Disfunctia tiroidiana la menopauza

  1. Vreau o idee ! Dupa intrarea la menopauza trebuie marita doza de Eutirox sau trebuie redusa ? Mentionez ca nu mai am ciclu menstrual de minim 6 luni !

    Raspunde

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *